На тази дата през 1939 г. в Европа се усеща мириса

...
На тази дата през 1939 г. в Европа се усеща мириса
Коментари Харесай

31 август 1939 г. Нацистка Германия изфабрикува нападение над немска радио станция и обвинява Полша, за да започне войната. Хитлер: Изчерпах всички възможности за мирен изход!

На тази дата през 1939 година в Европа се усеща мириса на предстоящата кланица на Втората международна война, въпреки малко на брой да си фантазират невероятните мащаби на човешкото жертвоприношение, което следва поради смяната на границите.

Германия търси всевъзможни мотиви, с цел да нападне Полша и прибягва към фалшификации.

Върховният съвет на Съветския съюз ратифицира пакта Молотов-Рибентроп за ненападение с Хитлеристка Германия. Към съглашението е прибавен скришен спомагателен протокол за установяване границите на областите от съвместен интерес в Източна Европа в случай на „ териториално и политическо преразпределение “. 

Кралският флот на Великобритания е мобилизиран и запасите на армията и кралските военновъздушни сили бяха извикани.

В 11:07 сутринта във Англия е дадена публична заповед за евакуация на цивилни от градове, които евентуално ще бъдат цели на противников бомбардировки. Повечето от евакуираните са били възпитаници. През идващите няколко дни близо 3 милиона души ще бъдат преместени. 

В 12:30 ч. Хитлер издава директива № 1, с която подрежда офанзивата против Полша да стартира на 1 септември в 04:45 ч. „ Сега, когато всички политически благоприятни условия за разрешаване с мирни средства на обстановката на източната граница, която е непоносима за Германия, са изчерпани, взех решение да използваме сила “, гласи директивата. 

В 18:15 ч. Йоахим декор Рибентроп се среща с полския посланик Юзеф Липски, повече от пет часа откакто Липски изискал визита. Липски споделя, че полското държавно управление ще даде формален отговор по отношение на директните договаряния през идващите няколко часа. Рибентроп го пита дали е акредитиран да договаря и когато Липски дава отговор, че за момента не е, Рибентроп го отпраща. Липски се върнал в посолството и открил, че телефонната му линия е прекратена.

Инцидентът в Глейвиц на полско - немската граница : В интервенция под фалшив флаг нацисти, представящи се за поляци, превземат радиостанцията и излъчват антигерманско известие на полски. 

Заедно с към две дузини сходни произшествия, нападението е изфабрикувано от Германия като повод за война, с цел да оправдае нахлуването в Полша . Преди инвазията Адолф Хитлер дава радиообръщение, осъждащо дейностите и обявявайки немските проекти за нахлуване над Полша, което стартира на идната заран. Въпреки че немското държавно управление употребява нападението като опрощение да влезе във война с Полша, нападателите от Глайвиц не са поляци, а немски офицери от SS, носещи полски униформи.

По време на оповестяването на война Хитлер не загатва случая в Глайвиц, само че групира всички провокации, проведени от Секретен сътрудник, като хипотетично „ полско нахлуване “ против Германия. Инцидентът в Глайвиц е най-известното деяние от операция Химлер , поредност от специални операции , подхванати от Schutzstaffel (SS) в услуга на немската агитация при експлоадирането на войната. Целта на интервенцията е да сътвори тип на полска експанзия против Германия, с цел да оправдае нахлуването в Полша. 

За да наподобява нападението по-убедително, Гестапо екзекутира Франсишек Хониок , 43-годишен неженен фермер от Горна Силезия  католик, прочут със благосклонността си към поляците. Той е задържан предходния ден от Гестапо и облечен, с цел да наподобява като саботьор, по-късно изпаднал в безсъзнание посредством инжекция с опиати, след което погубен от нацистите. Хониок е оставен мъртъв на мястото, тъй че да изглежда убит, до момента в който нападна. След това трупът му е показан на полицията и пресата като доказателство за нападението.  Няколко пандизчии от концентрационния лагер Дахау са били упоени, убити на мястото и лицата им обезобразени, с цел да бъде невероятно идентифицирането им. Германците ги назовават ​​с кодовата фраза „  Konserve  “ (консерви). Някои източници погрешно назовават ​​инцидента интервенция " Консерви ".

В 21:00 немското радио прекъсва постоянното предаване, с цел да показа предлагането на държавното управление за Полша от 16 точки. Искането за възобновяване на Гданск на Райха е непокътнато, само че въпросът за полския кулоар в този момент трябва да бъде решен чрез плебисцит. Варшава по този начин и не чува предлагането, защото връзките сред двете страни са прекратени.

Отвъд Океана: 

Първият брой на Marvel Comics е оповестен от Timely Comics, предшественика на днешния издател на Marvel Comics. 

Комедийно-драматичният филм  " Жените "  с присъединяване на Норма Шиърър , Джоан Крауфорд и Розалинд Ръсел прави своята премиера в Grauman`s Chinese Theatre в Холивуд
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР